Geen categorie

Ga ervoor! 6 tips voor een succesvolle start.

Ga ervoor! 6 tips voor een succesvolle start.

Voor jezelf beginnen is niet altijd een eenvoudig proces. Vooral als je je baan ervoor op moet zeggen. Het betekent dat je goed voorbereid de stap moet nemen. Je kan er ook voor kiezen om minder uren te gaan werken en naast je baan een bedrijf te starten. Het is afhankelijk van jouw afwegingen. Wat is er mogelijk? Wat wil je? Wat kan je? Hoe zit jij in elkaar? Maar wat zeker is: jij bent de schakel naar succes. Dus is het belangrijk om jezelf goed te kennen!

Zes jaar geleden heb ik de stap genomen om mijn eigen bedrijf te starten. Ik wilde volledig als zelfstandige aan de slag. Na jaren in loondienst had ik echt de behoefte zelf aan het roer te staan. Zelf mijn keuzes maken en iets te doen waar ik goed in ben en wat ik graag doe.  Ik wilde iets doen met mijn talenten, iets waar ik energie van krijg. En in mijn ogen kon dat alleen door er volledig voor te gaan.

Mijn intrisieke motivatie zorgde ervoor dat ik door een tegenslag doorging
Ik ben gestart met het ontwikkelen van een online sollicitatie programma. Een leuk onderscheidend idee, dacht ik.  Als recruiter had ik de nodige ervaring op dit vlak en wist ik dat ik waarde kon toevoegen Ik ben er vol energie ingegaan. Een ontzettend leerzaam proces. Ik leerde veel over het gebruik van LinkedIn, Personal Branding etc. totdat er een kink in de kabel kwam.  Mijn man kwam onverwachts thuis te zitten. Door een reorganisatie verloor hij zijn baan waardoor de stabiliteit die wij dachten te hebben niet meer zo stabiel was. En, zoals je weet, is de opstart van een bedrijf in het begin nog niet rendabel. Dus moest ik snel omzet krijgen en ook andere zaken oppakken. Terug in loondienst was voor mij geen optie. Ik had nog steeds het gevoel dat mijn idee succesvol was.

Het liep anders dan “gepland”. Hoe kon ik mijn bedrijf snel rendabel maken?

Nooit gedacht dat dit contact van cruciaal belang was!
Ik besloot ook te gaan zoeken naar freelance opdrachten. Ik was nog steeds zeer gedreven en ik geloofde echt dat ik iets extra’s te bieden had. Een of andere manier was opgeven voor mij geen optie. Ik kwam in aanraking met Joyce. Nooit gedacht dat zij van cruciaal belang zou zijn voor mijn bedrijf. Zij geloofde in mijn enthousiasme en mijn kunnen, omdat ik er in geloofde hoorde ik achteraf. Joyce werkte bij Randstad en introduceerde mij als ZZP’er bij de loopbaan adviestak van Randstad. Door haar aanbeveling werd ik opgenomen in de flexibele schil. Daardoor kwam alles in een stroomversnelling. Ik zat in een team met zeer ervaren adviseurs en absorbeerde alles wat ik van hen leerde. Ik was eager genoeg om alles te vragen en alles aan te pakken. Ik mocht dingen doen die ik nog nooit gedaan had. Ik ontdekte vaardigheden die ik nog niet kende en het bleek dat ik goed was in werkzaamheden waar ik nooit mee in aanraking was geweest. Ik werd de vaste freelancetrainer en ik werd voortdurend uitgedaagd. Binnen no time had ik zo veel geleerd, dat ik meetelde in de wereld van het loopbaanadvies. Van outplacement – loopbaankeuze – online coaching. Daarnaast ging ik mensen helpen bij de opstart van hun eigen bedrijf. Ik ging de uitdaging aan en trad constant uit mijn “comfort zone”. Ik wilde dit zo graag dat ik er alles aan deed om het te laten slagen.

Maak de nodige vlieguren!
Freelancen was voor mij de manier om veel vlieguren te kunnen maken, mijn netwerk op te bouwen en een goede manier om het vak grondig te leren kennen. Ondertussen was ik verhuisd van Eindhoven naar Lochem en moest ik mijn netwerk opnieuw opbouwen in het oostelijk deel van ons land. Dit ging gemakkelijker dan ik dacht. En nu begeleid ik veel mensen in het vinden van hun werkgeluk. Met het opstarten van een eigen bedrijf bijvoorbeeld. Maar ook door de regie over hun loopbaan weer in eigen handen te nemen. In beide gevallen geldt: Hoe dichter je bij jezelf blijft hoe succesvoller je wordt. En geloof in de dingen die jij doet!

Zes dingen die mij hebben geholpen in de opstart van mijn bedrijf:
Wat voeg jij toe op de markt dat anders is

  1. Uit je comfort zone stappen. Doe eens iets spannends
  2. Sta 100% achter datgene dat jij te bieden hebt. Want alleen dan kunnen anderen ook in jou geloven.
  3. Praten met vakgenoten. Dus doe eens onderzoek naar je “concurrenten”
  4. Zoek een sparringpartner die je af en toe een spiegel voor kan houden
  5. Maak van je dienst een product.